Circulaire economie

LyondellBasell en SUEZ verhogen hun recyclagecapaciteit voor plastic

De twee ondernemingen versterken hun joint venture Quality Circular Polymers (QCP). LyondellBasell is een van de grootste specialisten in plastic, chemie en raffinaderij ter wereld. Samen met SUEZ, wereldleider in milieudiensten, kondigt het bedrijf de overname van TIVACO aan, een plasticrecyclagebedrijf in het Belgische Blandain. Dit bedrijf wordt geïntegreerd in Quality Circular Polymers (QCP), de joint venture van LyondellBasell en SUEZ die gespecialiseerd is in het recycleren van plastic. Dankzij deze overname vergroot QCP zijn productiecapaciteit voor gerecycleerde stoffen tot ongeveer 55.000 ton per jaar.
Met deze investering in QCP bevestigt LyondellBasell zijn ambitie om tegen 2030 jaarlijks twee miljoen ton polymeren op basis van gerecycleerde en hernieuwbare stoffen te produceren en op de markt te brengen. Als we de levenscyclus van plastic verlengen met een systeem voor recuperatie, recyclage en hergebruik, kunnen we niet alleen de afvalberg verkleinen, maar ook producten met een kleinere koolstofvoetafdruk maken”, aldus Richard Roudeix, Senior Vice President Olefins & Polyolefins Europe bij LyondellBasell. “Door een nieuwe afvalstroom in het recyclagecircuit op te nemen, verrijken we onze categorieën plastic met nieuwe eigenschappen om nog beter tegemoet te komen aan de noden van fabrikanten die duurzame producten maken.”

"We zijn erg blij dat we samen met onze trouwe partner LyondellBasell in dit nieuwe avontuur kunnen stappen. Met deze overname zorgen wij er mee voor dat gerecycleerde, kwaliteitsvolle polymeren in heel Europa worden gebruikt en dat industriële fabrikanten hun milieudoelstellingen kunnen halen. Dit past ook in de ambities van SUEZ: tegen 2030 de wereldwijde marktleider worden voor milieuservices." vertelt Jean-Marc Boursier, COO van de SUEZ Group

Op de site TIVACO zijn vijf productielijnen actief die ongeveer 22.000 ton gerecycleerd plastic per jaar kunnen verwerken. Deze overname past in de verlenging van de overname van QCP, een recyclagebedrijf voor plastic dat in het Nederlandse Geleen gevestigd is. Deze onderneming werd in 2017 overgenomen door LyondellBasell en SUEZ en verwerkt ongeveer 35.000 ton grondstoffen per jaar. Vandaag de dag zijn de gerecycleerde materialen van QCP terug te vinden in consumptiegoederen, waaronder de collectie reiskoffers S'Cure ECO van Samsonite.

QCP streeft er naar om plasticvervuiling in ons milieu te eindigen. Deze joint venture steunt op de sterkste punten van beide partners: SUEZ gebruikt zijn geavanceerde technologie om het door QCP verzamelde materiaal te sorteren, recycleren en verbeteren, terwijl LyondellBasell zijn expertise op het vlak van productietechnologie voor plastic, ervaring in productontwikkeling en grondige marktkennis voor consumptiegoederen – de productcategorie waarin de groep uitblinkt – ten volle inzet.

SUEZ en LyondellBasell zijn beide lid van de 'Alliance To End Plastic Waste', een vzw die alle industriële sectoren samenbrengt om oplossingen te ontwikkelen die voorkomen dat er elk jaar acht miljoen ton plastic afval in de oceanen terechtkomt.