Wetgeving rond afvalsortering in Vlaanderen

Produceert uw bedrijf afval in Vlaanderen? Dan bent u onderworpen aan de Vlaamse wetgeving inzake de inzameling en verwerking van afval. Wat betekent dit voor u?

Informatie en verplichtingen

In Vlaanderen zijn de verplichtingen inzake afvalsortering beschreven in een decreet (het materialendecreet) en een wetgeving (VLAREMA). Meer details hierover vindt u hier. Volgens deze regelgeving moet u niet alleen een steeds groter aantal afvalstromen sorteren, maar ook een VLAREMA-contract afsluiten met een inzamelaar van restafval die bij de OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) geregistreerd is, zoals SUEZ. In dit contract engageer je je om de te sorteren afvalfracties de je hebt selectief te houden en dus niet in het restafval te werpen.

De OVAM waakt erover dat u dit contract tot in de puntjes naleeft. Als afvalbeheerpartner stellen wij u een tool ter beschikking waarmee u kunt controleren of u een VLAREMA-contract hebt dat aan alle voorwaarden voldoet. Om deze tool te openen, gaat u gewoon naar uw Easy Waste-account en vult u de online toegankelijke VLAREMA-verklaring in (of past u deze aan).

Wilt u de lijst met te sorteren afvalstromen in Vlaanderen bekijken? Ga dan naar de website van onze partner Valipac, het erkende organisme voor het beheer van bedrijfsmatig verpakkingsafval. U vindt er een schat aan nuttige informatie, zoals de lijst van afvalsoorten die in Vlaanderen moeten worden gesorteerd, een sorteergids en communicatiemateriaal. 

Sorteer uw bedrijfsafval correct volgens VLAREMA - SUEZ Belgium

Credit: SUEZ Belgium

Onze oplossingen

Wilt u meer weten over onze inzameloplossingen en ons ruime aanbod containers, zakken en glasbollen bekijken? Neem dan een kijkje in onze shop.

Contacteer ons

Wilt u een offerte op maat of hebt u een andere vraag? Neem dan contact met ons op via de onderstaande link. Onze afvalspecialisten helpen u graag verder.