Cup2Paper past perfect in Toyota’s duurzame ambitie

Toyota Motor Europe (TME) zet al jaren volop in op duurzame ontwikkeling en recyclage. Met SUEZ als afvalpartner worden voortdurend nieuwe initiatieven genomen. Cup2Paper, de duurzaamste wegwerpbeker, is het meest recente.

Naar maximale recyclage streven

Met 2700 medewerkers en vestigingen in Evere en Zaventem behoort TME tot de meest ambitieuze bedrijven als het op duurzaamheid aankomt. Het is een filosofie die ingebakken zit in het bedrijf.

Zo streeft het onder meer naar maximale recyclage. Robby Stordeur (verantwoordelijke afvalbeheer) en Ilse Bruggeman (verantwoordelijke interne cateringdiensten) sommen enkele voorbeelden op.

Efficiënt scheiden van chemisch afval

“Omdat we ISO14001-gecertifieerd zijn, screenen we onze leveranciers maximaal op duurzaamheid. SUEZ is al sinds 2012 onze partner, wij verwachten van hen dat ze ons bijstaan in het maximaal sorteren aan de bron en in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. We beroepen ons ook op SUEZ-expertise bij het efficiënt scheiden van chemisch afval uit onze Research & Development-afdeling.”

Ondergrondse containers voor bio-waste

“Dit jaar introduceerden we samen met SUEZ semi-ondergrondse containers voor bio-waste. Zowel in de bedrijfskeuken als in de kantoorruimte en op de parking zamelen we organisch afval in. Ook in de vaatwaszone in het bedrijfsrestaurant wordt bij het afruimen van de borden het bio-afbreekbaar materiaal gesorteerd.”

Minder restafval dankzij nieuwe monostromen

“Restafval wordt jaar na jaar verder verminderd ten voordele van nieuwe monostromen. Het terugdringen van het percentage restafval is zelfs vastgelegd in KPI’s (key performance indicators). Concreet willen we het percentage restafval de volgende vijf jaar met 12% reduceren. Verder hebben we in de kantoren afvaleilanden op afdelingsniveau, gevaarlijk afval wordt apart ingezameld, hetzelfde met papier en karton en met confidentiële informatie uit de automobielsector (bijvoorbeeld rond prototypes).”

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor plastieken bekers

“Binnen TME gebruiken we momenteel jaarlijks 1,2 miljoen plastieken bekers”, weten Robby en Ilse. “We hebben lange tijd, op veelvuldige vraag van collega’s, gezocht naar het meest duurzame alternatief. Vele papieren bekers bleken een plastic coating te hebben, zodat ze toch bij restafval belandden. Bioafbreekbare bekers vielen door de mand, het duurt veel te lang om ze af te breken. De keramische beker of de thermos bleek evenmin een duurzaam alternatief.”

Cup2Paper

Cup2Paper, dat mee door SUEZ ontwikkeld werd, blijkt ideaal: de beker bestaat voor 30% uit gerecycleerd papier en kan zelf 100% gerecycleerd worden. “En hij is bruikbaar voor zowel water als voor koffie, in verschillende formaten. We geloven erg in Cup2Paper en hopen de hoeveelheid gebruikte bekers uiteindelijk te halveren.”

Sensibilisering

“We sensibiliseren het personeel om de Cup2Paper-bekers niet enkel in het juist recipiënt te deponeren (met het oog op recyclage), maar ook om de bekers meerdere keren te hergebruiken. We houden ook het gebruik van plastic bestek, peper- en zoutzakjes, tandenstokers, verpakkingen voor meeneemgerechten enz. tegen het licht. Overal met dezelfde vraag: waar kunnen we meer recycleren en duurzamer worden?”

30%
Cup2Paper-bekers bestaan voor 30% uit gerecycleerd papier

100%
Cup2Paper-bekers zijn 100% recycleerbaar