Vrouwen en milieuberoepen

Op Internationale Vrouwendag nemen twee medewerksters het woord ... #IWD2020
Els, Dominique, Jennifer, Marilyne, Annelies ... In de vestigingen van SUEZ Recycling and recovery Belgium spannen onze vrouwelijke collega's zich elke dag in voor het milieu. Wat motiveert hen? Waarom zijn ze zo geëngageerd voor bijvoorbeeld recyclage en de circulaire economie, en wat trekt hen aan in een industriële sector waar nog steeds voornamelijk mannen werken? We hebben het hen gevraagd.

Vrouwen en het milieu: een lange geschiedenis


In 2019 is de bevolking verschillende keren massaal in actie gekomen voor het milieu. De belichaming van deze wereldwijde beweging was een zestienjarig schoolmeisje: Greta Thunberg. De leeftijd van de jonge Zweedse activiste verbaasde heel wat mensen, maar ze is niet de eerste vrouw die zich inzet om de planeet te beschermen. Van Wangari Muta Maathai tot Rachel Carson en Ellen MacArthur: er zijn heel wat vrouwen die elke dag actie ondernemen en innoveren in het teken van het klimaat. En dat is niet verwonderlijk, want volgens de Verenigde Naties worden vrouwen en meisjes de eerste slachtoffers als de toegang tot bijvoorbeeld water, riolering of energie wegvalt.

Werken voor het milieu maakt mijn werk zinvol


"Ik vind het erg inspirerend om te werken voor een werkgever die van duurzaamheid zijn core business heeft gemaakt", vertelt Els Marcelis, chauffeur in Gent. "SUEZ denkt voortdurend na over nieuwe manieren om afvalstromen te recycleren en materialen terug te winnen. Als vrachtwagenchauffeur haal ik afval op en ben ik dus de eerste schakel in de keten. Dat motiveert me enorm!” Het moet gezegd: als chauffeur die onze grote containers levert en ophaalt kan Els zeker haar mannetje staan! Ze werkt met de glimlach tussen haar mannelijke collega's en is er trots op dat ze haar steentje bijdraagt voor de planeet en het behoud onze natuurlijke grondstoffen.

2020_Els_IWDDe mentaliteit verandert


“Toen ik in 1995 met deze job startte, waren er amper vrouwen te bespeuren in het bedrijf”, vertelt Dominique Maghe, verantwoordelijke voor het sorteercentrum in Sombreffe. "Ik wilde erkend worden om wat ik kon en moest knokken om mezelf te bewijzen. Vandaag is het anders. Onze managers zijn veel opener. Mijn verantwoordelijke is zelfs een vrouw! Bovendien evolueert SUEZ voortdurend. Recyclage is essentieel voor de toekomst van de planeet. Dat biedt ons heel wat mogelijkheden."

2020_Maghe_IWDMeer vrouwen nodig voor milieuberoepen


Chauffeurs, magazijniers, siteverantwoordelijken, ingenieurs, ... Bij SUEZ zijn er nog niet zo veel vrouwen actief, maar elk jaar komen er meer bij. Om nieuwe vrouwelijke kandidaten aan te trekken, hebben we een beleid voor professionele gendergelijkheid ingevoerd. Dit beleid is gebaseerd op zes pijlers:
- Meer vrouwen aantrekken bij aanwervingen - Een vrouwvriendelijke werkomgeving creëren - De loonkloof verkleinen - Vrouwen meer promotiekansen bieden - Vrouwelijke werknemers steunen bij het ontwikkelen van hun carrière - De bedrijfscultuur laten evolueren door beter te communiceren
Op deze Internationale Vrouwendag zetten we dit engagement in de schijnwerpers en willen we vrouwen aanmoedigen om te kiezen voor technische en operationele jobs ten voordele van een duurzaam milieu.

Interesse? Neem deel!


https://www.suez.com/en/careers/working-at-suez