Circulaire economie

Recyclage leidt tot premiummatrassen waarbij kwaliteit primeert

Een Belgisch start-up bedrijf illustreert dat recyclage niet langer synoniem is met minderwaardige kwaliteit. Wel integendeel: Again gebruikt bij de fabricage van premium matrassen enkel de meest hoogwaardige gerecycleerde materialen.
De redenering is eenvoudig: recyclage mag dan al vele nieuwe grondstofstromen opleveren; wie een premium product maakt kan enkel de meest hoogwaardige molecules uit recyclage gebruiken. De tijd dat recyclage garant staat voor louter producten die goedkoper, maar van minderwaardige kwaliteit zijn, is voorbij. Tegenwoordig leidt recyclage tot waardevolle materialen: denk, bijvoorbeeld, aan plastic uit de oceaan dat een nieuw leven krijgt in shampooflessen.

Enkel hoogwaardige ingrediënten


Een Belgische start-up huldigt hetzelfde principe om premium matrassen onder de merknaam Again® te maken. Kwaliteit staat voorop, het maken van een hoogwaardige matras is en blijft cruciaal. Onderzoek leert dat 98% van de ondervraagde personen bereid is om te investeren in een matras met gerecycleerd materiaal… als de kwaliteit gelijkwaardig is. Vandaar gebruikt de start-up in de productie meer dan 80% gerecycleerde grondstoffen.

De weg naar de circulaire matras


Afgelopen jaar verwerkte SUEZ in Sombreffe rondom 25.000 afgedankte matrassen. Dat is een mooi aantal, maar er ontbreekt nog iets om er een echt succesverhaal van te maken. Er ontbreekt immers nog een zogenaamde opgelegde producentenverantwoordelijkheid. “De ontmanteling van matrassen in Sombreffe was een heuse primeur, maar de activiteit is arbeidsintensief en daarmee nog niet kostendekkend. Een verplichte bijdrage van producenten in de verwerking van hun oude matrassen zou hierbij kunnen zorgen voor een gezond en duurzaam bedrijfsmodel”, zegt Christine Levêque, Innovation Director bij SUEZ. “We wachten vol ongeduld tot ook de politiek hiervoor klaar is en een duidelijk standpunt inneemt. Producentenverantwoordelijkheid in combinatie met een aanvaardingsplicht in de drie gewesten zou ervoor zorgen dat de matrassensector duurzaam werkt en integraal onderdeel is van de circulaire economie. ” Zonder producentenverantwoordelijkheid blijft het dus een hele economische uitdaging om van de matrassen een volwaardig circulair product te maken.