Circulaire economie

Propere festivals: hoe pakken Tomorrowland en Werchter dat aan?

Tomorrowland en Werchter spelen het klaar om bijzonder proper voor de dag te komen. Met de hulp van SUEZ, dat haar expertise bundelt in een aantal tips.
“Het ene festival is het andere niet, er bestaat geen passe-partout dienstverlening. Samenzitten met de organisatie en op maat oplossingen uitwerken, is steeds de beste werkwijze.” Aan het woord is Patrick Heleven, manager Special Projects & Events bij SUEZ, dat marktleider is in afvalbeheer op Belgische festivals en evenementen. Patrick somt de vijf voordelen op om het afvalbeleid op festivals uit te besteden aan een specialist.

All in one


We leveren advies, van aankoopbeleid tot de opruim van het festival, telkens om maximaal duurzaam te werken. Zo adviseerden we al om kartonnen verpakking van hamburgers te vervangen door beter recycleerbare papieren verpakking. Een kostenbesparing voor de organiserende vzw in kwestie. Meer en meer festivals zetten bars op hun terrein, waar cocktails in glas in plaats van plastic worden geschonken. We zien erop toe dat het glas – een 100% recycleerbare stroom – perfect ingezameld wordt in plaats van bij het restafval te belanden. Bij opbouw van podium, backstage en VIP-ruimtes raden we ook aan om meer hout dan plastic te gebruiken, omdat hout milieuvriendelijker is. Vernietigen de organisatoren graag hun vertrouwelijke documenten op een discrete, veilige manier? Dan werken we samen met SUEZ Datasafe, dé specialist hierin.

Kostenbesparing


Wie zijn fractie restafval reduceert, reduceert ook zijn kosten. Festivals recycleren gemiddeld 25 à 30 % van hun afvalstroom – er is dus ruimte voor verbetering. Met mijn team analyseer ik de stroom restafval en isoleren we waar mogelijk nieuwe reststromen.

Expertise


SUEZ startte in 2008 met een dienstverlening voor festivals, intussen hebben we een dedicated groep medewerkers die het afvalbeleid op 200 evenementen per jaar verzorgt. Daartoe behoren naast grote en kleinere festivals ook bv. de Dodentocht en de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen.

Continue verbetering


We voeren ter plaatse, op de festivaldag zelf, een audit op het terrein uit en stippen verbeterpunten aan. Jaar na jaar wordt het afvalbeleid zo slimmer en slimmer.

PR


Een succesvol festival is een prima uithangbord voor de gemeente en de regio. Ook een proper, duurzaam imago hoort daarbij. Wij kunnen erop toezien dat niet enkel op het festivalterrein maar ook op de toegangswegen en camping het afval slim beheerd wordt. De dag na het festival foto’s in de pers zien van een vervuilde camping, dat levert negatieve reclame op.”

Dit najaar nog van plan een evenement te organiseren? Of tijdig starten met de voorbereiding voor volgend jaar? Als u aan duurzaam en kostenbesparend afvalbeleid wilt doen, helpt SUEZ u graag verder.