Wetgeving

Nieuwe VLAREMA-regels: wat moet u doen?

Als bedrijf moet u sinds kort drie bijkomende afvalstromen sorteren en inzamelen. Bent u al in orde? SUEZ kan u hierbij helpen.

Waarover gaat het?


Als bedrijf in Vlaanderen verplicht de VLAREMA-wetgeving u sinds juni van dit jaar om drie extra afvalstoffen gescheiden in te zamelen en aan te bieden.

Welk type afvalstoffen en hoe herken ik ze?


Het gaat om polyethyleen (PE) plasticfolie (= vaak gebruikt als verzamel- en verzendverpakking), zuiver wit piepschuim (EPS) met bolletjesstructuur en recycleerbare harde kunststof. Onder dat laatste vallen onder meer emmers, dozen, rolluiken, wasmanden en kabelgoten.

Hoe moet u te werk gaan?


Simpelweg: u sorteert deze afvalstoffen en biedt ze afzonderlijk aan, in de juiste recipiënten.

Welke recipiënten?


SUEZ voorziet een foliezak van 300 liter (voor de folie), specifieke zakken van 1000 liter voor EPS-piepschuim en afzetcontainers of een plastibac van 650 liter voor de harde kunststof.

Wat met de ophaling?


SUEZ verzorgt de ophaling van het piepschuim en de harde kunststoffen op afroep. De folie kan u aanbieden samen met de papier/karton ophaling.

Hoe kunnen we u helpen?


SUEZ voorziet de juiste recipiënten, zorgt voor de selectieve ophaling en ziet erop toe dat deze afvalstoffen correct verwerkt worden. SUEZ kan u ook helpen met uw VLAREMA-aangifte. Uw VLAREMA-aangifte is het document dat u volgens de nieuwe VLAREMA verplicht bent om in te vullen. In dit document verklaart u welke afvalstoffen u heeft en gescheiden laat inzamelen. Dit document kunt u bij SUEZ snel online invullen. Het enigste wat u daarvoor nodig heeft is een Easy Waste account:
  • Stap 1: login in Easy Waste
  • Stap 2: klik in de rechterbovenhoek op VLAREMA
  • Stap 3: vul uw VLAREMA-aangifte in

Nog geen Easy Waste account?


Registreer u vandaag nog voor een Easy Waste account en ontdek alle voordelen. Met Easy Waste vult u niet alleen gemakkelijk uw VLAREMA-aangifte in maar kunt u uw containers beheren in slechts enkele klikken en nog zoveel meer.