Recycling

Campagne #EenJobNaarMijnEvenbeeld: ecologisch rijden met Kevin

Sinds hij trainer is, zet Kevin zijn ervaring in voor het milieu en de veiligheid van zijn collega's. Ontdek zijn getuigenis!

Kevin kan goed overweg met computers en hij houdt van rijden. Hij is bijna 6 maanden trainer bij SUEZ Academy. Zijn job? De chauffeurs van SUEZ opleiden in het gebruik van een nieuwe app voor ecologisch rijden, die de naam ‘Route42’ meekreeg: “Ik ben bij SUEZ begonnen in 2004. Ik werkte eerst als lader, chauffeur, dan als teamleider en daarna als dispatcher. Door de jaren heen heb ik veel ervaring en kennis opgebouwd. Daardoor kan ik vandaag mijn collega-chauffeurs aanleren hoe ze op een veiligere en milieuvriendelijkere manier kunnen rijden.”

Met een vloot van meer dan 700 vrachtwagens in België werkt SUEZ elke dag aan het verminderen van zijn verbruik en CO2-uitstoot. Routeoptimalisatie, planningssoftware, onderhoud van de vrachtwagens ... Het is immers zo dat wanneer een chauffeur achter het stuur van zijn voertuig zit, hij nooit gegarandeerd de juiste reflexen voor ecologisch rijden aanneemt.

Dit is de reden waarom SUEZ enkele maanden geleden een nieuwe tool implementeerde: “Het principe is eenvoudig. Elke collega kan op zijn gsm een applicatie downloaden waarmee hij zijn eigen rijgedrag nauwkeurig kan volgen. Versnellen, snelheid op hobbels, schokken, remmen … Alles wordt geregistreerd in een zwarte doos die in het voertuig wordt geplaatst en 62 dagen wordt bewaard, in strikte overeenstemming met de GDPR-regels. Alleen de chauffeurs en ik hebben toegang tot deze informatie. Het doel is dat we samenwerken om hun ecologisch rijgedrag te verbeteren.”

“Persoonlijk vind ik het heel nuttig”, zegt Ismail, teamleider van de chauffeurs en fan van de tool. “Ik had bij SUEZ al de modules voor ecorijden gevolgd als onderdeel van de verplichte opleiding (verplichte nascholing vakbekwaamheid - code 95), maar zonder verificatietool had ik geen idee of ik goed bezig was. Dankzij deze nieuwe applicatie kan ik mijn ontwikkeling en vorderingen in realtime volgen.“Dat is vooral het voordeel van de tool”, legt Kevin uit. “Zo was Ismail erg verrast over zijn eerste resultaten. Hij verwachtte beter, maar in zeer korte tijd en met een paar tips maakte hij reuzensprongen. Vandaag is hij een van onze beste chauffeurs op het gebied van ecologisch rijden.” Vertragen voor een rood licht, de motor stoppen bij langdurig stilstaan, de motorrem gebruiken … Door gebruik te maken van de applicatie zou SUEZ 3 tot 4% brandstof per jaar moeten besparen. Maar dat is niet alles! Het aannemen van een verantwoorde en flexibele rijstijl maakt het mogelijk om onze CO2-uitstoot te verminderen en de veiligheid te vergroten. Voordelen waar Kevin blijft op hameren bij zijn collega's, want ecologisch rijden geldt niet alleen op het werk maar ook in het privéleven.

Spreekt dit verhaal je aan?

Ontdek al onze vacatures en kom bij ons werken!